RCS HISTORIE: Een Reis door de Tijd
De Rijense Carnaval Stichting (RCS) is een onmisbaar onderdeel van de Rijense gemeenschap. Opgericht in 1967, heeft de RCS een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de besloten carnavalsfeesten in de jaren 50.
De geboorte van een traditie
Het idee om openbaar carnaval in Rijen te organiseren ontstond bij een groep enthousiastelingen, waaronder Michel Hennekamp en Joop van den Broek. Onder leiding van Joop, die ervaring had met het Bredase carnaval, werd een vierdaags programma opgezet. Hoewel er in het begin nog geen officiële statuten waren, sloeg het programma aan en werd de RCS in 1968 officieel opgericht.
Hangijzers en Wringersgat
De bijnaam ‘Hangijzers’ voor de inwoners van Rijen werd gekozen vanwege de gezelligheid en verbondenheid die de inwoners met elkaar delen. De naam "Wringersgat" voor Rijen is een speelse verwijzing naar het nabijgelegen Gilze, dat toen bekend stond als 'Dringersgat'.
Het RCS Vaandel
In 1977 werd een nieuw vaandel ontworpen voor de RCS. Dit prachtige vaandel, gemaakt van fluweel en gouddraad, is sindsdien een belangrijk symbool geworden van de Rijense Carnaval Stichting en wordt jaarlijks meegedragen tijdens de optocht.
Een Rijke Traditie
Inmiddels is de RCS niet meer weg te denken uit Rijen. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is carnaval in Wringersgat sindsdien uitgegroeid tot een geliefd evenement dat jaarlijks wordt gevierd en waar de hele gemeenschap naar uitkijkt. De RCS blijft zich inzetten om deze traditie levend te houden en door te geven aan volgende generaties.
Rijense Carnaval Stichting bijeen bij 't Boerke ca. 1972 (beeldarchief Heemkring Molenheide)
In 1984 kocht Helmus Theeuwes het café, die het over de naam exploiteerde Café ’t Hangijzerke, als verwijzing naar de carnavalsnaam voor de Rijense inwoners. (beeldarchief Heemkring Molenheide)